Menu
EUR
Het verschil in Fast Charging oplaad protocollen uitgelegd (PD, PPS, QC, SFC, AFC en meer)

Het verschil in Fast Charging oplaad protocollen uitgelegd (PD, PPS, QC, SFC, AFC en meer)

Door: Billy Reacties: 0

Er is een nieuwe blog geschreven over de beste opladers voor Apple iPhone en Samsung. Lees onze aanbevelingen hier!

In de blog van vandaag gaan we het hebben over hoe het nu allemaal in elkaar zit met die verwarrende termen zoals Quick Charge™ (QC), Adaptive Fast Charging (AFC), Power Delivery (PD), PPS, SFC, GaN en nog veel meer.

Qualcomm® Quick Charge (QC) protocol

De meeste bekende fast charging protocol die men kent, is Quick Charge. Dit protocol is ontworpen door het bedrijf Qualcomm® die ook bekend staat voor de Snapdragon chips in vele smartphones. De eerste generatie van Quick Charge kwam uit in 2013 en inmiddels zit Qualcomm al op de 5e generatie van Quick Charge. Qualcomm Quick Charge 5 is in staat om ondersteunde toestellen voor 50% op te laden binnen 5 minuten. Ook biedt deze generatie een terugwaartse compatibiliteit met alle voorafgaande Quick Charge generaties, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over compatibiliteitsproblemen.

 

 

Huawei FastCharge Procotol (FCP) & SuperCharge Protocol (SCP)

Huawei toestellen beschikken over hun eigen gepatenteerde laadprotocollen namelijk FastCharge Procotol (FCP) & SuperCharge Protocol (SCP). Huawei FCP is inmiddels opgevolgd door SCP.

De FCP oplaad protocol was door Huawei uitgebracht in 2015 met een oplaadsnelheid van 18 W, en dit werd al snel opgevolgd door de eerste generatie van SCP in 2016 met verbeterde vermogen van 22.5 W. Twee jaar later bracht Huawei SCP Gen. 2 op de markt die een vermogen heeft van 40 W, een significante verbetering vergeleken met de vorige generatie.

 

Samsung Adaptive Fast Charging (AFC) en Super Fast Charging (SFC)

Samsung identificeert twee versies van snel oplaad protocollen namelijk Adaptive Fast Charging en Super Fast Charging (SFC). Het verschil tussen deze twee zit in de maximale vermogen en de overliggende protocol. Samsung's AFC is gebaseerd op Qualcomm Quick Charge 2.0 en weet wanneer het oplaadproces moet stoppen om de batterij levensduur te verlengen.

Samsung's Super Fast Charging is gebaseerd op Power Delivery (PD) 3.0 PPS en is het snelst van de twee protocollen met een piek vermogen van 25 W.

25W Travel Adapter | Samsung Nederland

 

 

MediaTek PumpExpress (PE)

MediaTek doet misschien geen belletje rinkelen, maar namen als OnePlus, realme, OPPO, vivo en Xiaomi klinken al wat bekender in de oren. MediaTek is de fabrikant van de Helio en Dimensity chips in vele smartphones. Deze chips ondersteunen natuurlijk ook weer een unieke fast charging protocol exclusief aan de chips van MediaTek zelf en die heet PumpExpress™. De nieuwste generatie PumpExpress™ 4.0 zorgt ervoor dat je telefoon voor 75% is opgeladen in 30 minuten.

Mediatek Fast Charging Pump Express Explained, Find if Your Phone Have it?

 

Programmable Power Supply (PPS)

PPS-technologie maakt onderdeel uit van een technologie ontwikkeld door de USB implementers Forum (USB-IF). PPS is geïntegreerd in Power Delivery technologie, USB PD 3.0. Dankzij de PPS, kunnen apparaten stapsgewijs de stroom en spanning zo afstellen dat het toestel de zo goed mogelijkste oplaad toevoer krijgt. Ook zorgt PPS dat je efficiënt oplaadt, minder hitte genereert en als gevolg de gezondheid van je batterij behoudt.

Het is belangrijk om te weten dat veel opladers die snellaad functionaliteit claimen vaak niet de top oplaadsnelheid behalen voor toestellen van Samsung bijvoorbeeld. Samsung Galaxy toestellen (S20 en hoger) hebben een oplader nodig die beschikt over PPS-technologie om gebruik te maken van Super Fast Charging (SFC).

 

VOOC & SuperVOOC (OPPO)

De VOOC en SuperVOOC zijn speciale oplaad protocollen die zijn ontwikkeld door het merk OPPO. Het merk had afgelopen maand een nieuwe doorbraak in oplaad technologie aangekondigd. De nieuwste SuperVOOC protocol kan twee verschillende vermogen halen: 150W en 240W. Een toestel met 4500 mAh is ongeveer 9 minuten volledig opgeladen met de 240 W SuperVOOC flash charge technologie.

OPPO kondigt 240W-snellader aan: telefoon opgeladen in 9 minuten

 

Mi SuperCharge Turbo & Xiaomi HyperCharge (120W)

Als concurrent van Oppo, bracht Xiaomi haar eigen snellaad protocol op de markt. De eerste iteratie werd de Mi SuperCharge Turbo genoemd en geïntroduceerd bij de Mi 11. Inmiddels heeft Xiaomi weer een nieuw protocol ontwikkeld genaamd Xiaomi HyperCharge die een top oplaadsnelheid van 120W heeft waar het maar 17 minuten duurt om een 5000 mAh batterij volledig op te laden.

 

Vivo Super FlashCharge

Telefoonmerken concurreren momenteel sterk op de snellaad technologie in hun telefoons. Vivo is daar zeker ook een van omdat ze in 2020 een nieuw handelsmerk hadden geregistreerd voor hun oplaad technologie genaamd Super FlashCharge. Vivo claimt een 4000 mAh te kunnen opladen in 13 minuten met deze technologie mede dankzij de 120W die de protocol kan behalen.

Vivo trademarks a new Super FlashCharge technology, could be for 55W  charging - Gizmochina

 

GaN 1, 2, 3 technologie (geen protocol)

In de laatste tijd zie je de term "GaN" wat vaker langs komen bij opladers, maar wat betekent dit nu? GaN is geen oplaad protocol zoals wat er in de rest van deze blog wordt besproken, maar het is toch wel belangrijk om te weten wat het betekent. GaN is een afkorting voor Galliumnitride en is een halfgeleider die hard en stabiel is. De voordelen van GaN zijn:

  • hogere doorslagsterkte
  • snellere schakelsnelheid
  • hogere thermische geleidbaarheid
  • lagere aan-weerstand
  • minder energie intensief
  • vereist minder ruimte (compacter)

Deze voordelen zorgen er dus voor dat Galliumnitride een betere presteerder is dan het standaard silicium wat wordt momenteel nog de norm is in vele stroomapparaten. Als je al deze voordelen vertaalt naar opladers, dan zie je dat GaN opladers relatief compact zijn voor het vermogen die ze kunnen leveren en minder warm worden.

 

Afsluiting

We hopen dat de verwarring rondom de oplaad protocollen en jargon enigzins is opgehelderd en dat je nu weet wat het allemaal betekent. Toevallig nog op zoek was naar een nieuwe oplader? Normale adapters of een oplader voor in je auto, neem gerust een kijkje bij onze opladers door hier te klikken.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »