Menu
EUR
Wat is snelladen?

Wat is snelladen?

Door: Percy Reacties: 0

Voor men die nog niet bekend is met snelladen, het principe van snelladen houdt in dat de telefoon sneller wordt geladen dan met een kleine 2,5W aan vermogen, dit duurt namelijk een eeuwigheid voor je telefoon volledig is opgeladen. Dit soort trage snelheden worden typisch behaald wanneer je gebruik maakt van een normale USB-kabel zonder snellaad mogelijkheid. Door het gebruik van een USB-C kabel gaat het laden al stukken sneller, vaak al vanaf 15W sneller, uiteraard kan dit verschillen per kabel, adapter of telefoon.

Wanneer het laden van je telefoon een snelheid bereikt van minimaal 18W, dan word dat gezien als snel laden. Snel laden vandaag de dag bevindt zich zo tussen 18W en 65W, dit maximum kan afwijken per toestel. Met deze snelheid is je telefoon al binnen 30 minuten tot iets meer dan een uur volledig opgeladen. Tegenwoordig kunnen sommige toestellen al supersnel 120W laden, wat natuurlijk niet de norm is voor laden, en/of dit gezond is voor de telefoon/accu is ook maar de vraag.

Voor snelladen heb je tegenwoordig niet eens meer een kabel nodig, draadloos laden kan ook al de snelheden voor snelladen bereiken. 

Dus laten we er nu achter komen wat het verschil is tussen de verschillende technieken en termen die je terugziet op de verpakking van je kabel, adapter of telefoon.

Snellaad Technieken

Voordat we duiken in de verschillende types snellaad technieken, geven we eerst wat tips over het laden met snelladen. We zullen maar niet ingaan op hoede techniek van snelladen nou precies werkt, maar wel hoe het best gebruikt kan worden. Veel onderzoeken duiden er namelijk op dat snelladen het effectiefst is wanneer je accu percentage onder de 50% valt, en dat na 80% de laadsnelheid zal terugnemen. Dus nu je weet hoe je snelladen moet gebruiken, laten we kijken naar de verschillende types.

USB Power Delivery (PD)

USB PD was officieel gepubliceerd door het USB-IF in 2012, en wordt sinds dien gezien als de officiële standaard voor snelladen. Sinds 2020 is USB PD de meest ondersteunde, laad methode in de telefoon industrie. Al bezitten sommige telefoons een snellere laad methode, PD wordt vaak alsnog ondersteund via een USB-C input.

Om laden zo slim mogelijk te maken, en schade te voorkomen, word er tijdens het laden via USB PD gecommuniceerd via de telefoon en lader. Via deze communicatie wordt er precies gedicteerd met hoeveel vermogen er wordt opgeladen, dit vermogen is afhankelijk van de telefoon, kabel en adapter. Dit vermogen kan variëren tussen 0,5W en 100W. Deze communicatie is standaard gemaakt tussen all snellaad methodes. De gemiddelde telefoon maakt gebruik van 18W tot 25W laden, uiteraard zijn er afwijkende modellen die ineens omhoog schieten tot 65W~100W.

De laatste versie van USB PD bezit de optionele functie Programmale Power Supple (PPS). Welk slimmer omgaat met de voltage tijdens een oplaad sessie, waardoor USB PD efficiënter is geworden bij snelladen. 

Qualcomm Quick Charge

De Quick Charge van Qualcomm is minder prominent in de snellaad wereld als het vroeger was, maar wordt nog steeds breed ondersteund door telefoons. De recentste versie van Quick Charge, Quick Charge 5, kan net zoals USB PD, tot wel 100W laden. Tevens is Quick Charge ook gebruikbaar met de specificaties van USB PD.

Qualcomm maakt met deze laadt techniek het verschil door de laad-protocollen strikter te maken, dit maakt het laden net wat minder effectief, maar wel wat veiliger (al maakt de laatste versie van USB PD, PPS dit dan weer even). Laad adapters worden ook gehouden aan deze striktere protocollen, hierdoor hebben laders die Qualcomm Quick Charge ondersteunen, minder kans op over verhitting.

Andere standaard snellaad technieken

Uiteraard zijn er een stuk meer laad technieken op de markt dan alleen de twee bovengenoemd. Veel van deze technieken zijn afkomstig van Chinese smartphone merken. Deze merken leveren vaak standaard opladers mee die de oplaadtechniek van het merk zelf ondersteunen. Hierbij kun je denken aan Warp Charge van OnePlus, SuperCharge van Huawei, SuperVooc van Oppo en Xiaomi’s 120W laad technologie. Al deze technieken laden met een vermogen tussen 40W en 120W, een aanzienlijk hoger cijfer dan die van USB PD of Quick Charge van Qualcomm. 

Wat wel fijn is voor de consument, merken als OnePlus en Xiaomi zijn ook aan het beginnen met laad adapters mee te sturen die ook technieken als USB PD en Quick Charge ondersteunen. Hierdoor heeft de consument meer mogelijkheden en kan dezelfde adapter worden gebruikt voor snelladen op verschillende apparaten (telefoon, tablet, smartwatch, laptop, oortjes, etc.).

Draadloos snelladen

Snelladen is niet alleen gebonden meer aan het laden met een kabel, dit is nu ook mogelijk wanneer je draadloos wilt laden. Net zoals met snelladen via een kabel, hebben de apparaten nog steeds de specificaties nodig die hen in staat zetten to snelladen. Denk hierbij aan een snellaad batterij, en communicatie methode tussen apparaat en oplader. Deze gezamenlijke inspanning zorgt ervoor dat je apparaat in staat is om snel te laden.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »